Duikopleidingen & brevetten

Duiken is niet moeilijk!

Maar zoals bij elke sport zijn er altijd een paar dingen die je moet weten en oefenen. De 1*-duikopleiding is de eerste stap op weg naar een boeiende hobby, want je duikersleven begint pas echt als je zelfstandig en veilig kunt duiken.

In de club is er een grote bedrijvigheid van opleidingen die het ganse jaar door worden gegeven op allerlei niveau's. Onze enthousiaste instructeurs en lesgevers hebben zelf al een serieuze opleiding achter de rug en hebben zo voldoende ervaring en kennis opgedaan om dit allemaal over te brengen aan beginnende duikers.

Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid en je blijft te allen tijde binnen de nultijden. Je duikt niet in getijdenwater.

VVW-Duiken heeft ervoor gekozen een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport verplicht te stellen. In de aanloop naar het 1*-duikbrevet kun je met een eigen medische verklaring en vrijwaring volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.

Om deel te nemen aan de opleiding tot 1*-duiker moet je:
- lid zijn van de Waregemse Duikersklub vzw;
- minimaal 16 jaar zijn.
Voordat je het 1*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je minimaal vijf oefenduiken hebben gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen hiervoor mee.

De 1*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je als 1*-duiker in de opleiding hebt geleerd.

Je kunt je verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding óf door het volgen van specialisaties.

afbeelding
Bodem